Skoskav och skavsår

Vad händer när man får skoskav?

Vem har inte varit med om att en härlig promenad på stan eller löprunda i skogen förvandlas till en plåga. Ofta är orsaken skoskav.

Skavsår på fötterna uppkommer när huden nöts mot strumpan eller skon. Många får skavsår när de går eller tränar i nya skor, eller om skorna är för stora eller för små. Att gå med blöta fötter i skor är en annan vanlig anledning till skoskav.

Blåsor på fötterna

Det är inte ovanligt att skoskav ger blåsor på fötterna. De uppstår när friktionen förstör det yttre hudlagret. Vätska samlas och bildar en liten ”kudde” vars funktion är att skydda de undre hudlagren.

Peta inte hål på blåsan eftersom den fyller en skyddande funktion – att sticka hål på den ökar dessutom infektionsrisken. Efter ett tag spricker blåsan och bildar ett sår som sedan läker.

När ett skavsår blir infekterat blir huden runtomkring röd, varm och svullen. Det brukar också bildas var i såret och det kan göra mer ont än tidigare.

Tips! Håll fötterna rena genom att tvätta dem dagligen med flytande tvål och vatten. Då minskar du risken för infektion, samt vårdar fötterna om en infektion ändå skulle ha uppkommit. Smörj in fötterna med en fet mjukgörande fotvårdssalva dagligen efter rengöring. Då förbättrar du hudens skyddsbarriär samtidigt som du får mjuka och smidiga fötter.

Vad kan man göra åt skavsår?

Skavsårsplåster som säljs på apotek ger smärtlindring, skydd och tryckavlastning. Det finns mer du kan göra för att förebygga skoskav och blåsor på fötterna:

  • Välj rätt storlek på dina skor. Se till att de är sköna och ingångna när du ger dig ut på långpromenader.
  • Undvik att ha fuktiga fötter i skorna. Använd strumpor som du byter ofta.
  • Förebygg besvär med hjälp av en tåspridare som minskar smärta vid överlappande tår och förhindrar skavsår och blåsor mellan tårna.
  • Tubifoam är ett tubformat skydd som skyddar tån mot friktion och stötar. Det kan klippas till önskad längd och placeras på tån.
  • Det finns även fotspray som förhindrar hudirritation och hudskavning orsakad av friktion mot strumpa eller sko. Den ger också ökad komfort om du är barfota i skor.
  • Dubbla strumpor kan förebygga skavsår. Ha gärna en tunnare strumpa i syntetmaterial underst. Trä sedan en strumpa i blandmaterial ovanpå.
  • Mjuka fötter är mer motståndskraftiga. Ta regelbundna fotbad med ett fotbadsalt eller flytande fotbad som innehåller karbamid. Det rengör, binder fukt och mjukar upp torr och hård hud på fötterna.