Onaturlig svullnad i ben och fot kallas för ödem och innebär att vävnaderna i benen samlar på sig blod och annan vätska. Oavsett orsak kan svullnaden motverkas och behandlas med hjälp av motion och kompressionsstrumpor.
Vi har en muskelpump som sitter i vaden vars uppgift är att pumpa tillbaka blodet från benen till hjärtat, detta fungerar endast när vi rör på oss. När vi står, sitter eller ligger under en längre tid försämras cirkulationen eftersom vadmuskelpumpen inte stimuleras.
En annan bidragande faktor till blodstockning i benen är att de klaffar i venerna som trycker upp blodet inte fungerar som de ska, vilket gör att blodet rinner bakåt och därmed ökar trycket i kärlen. Detta kallas för venös insufficiens. Ytlig venös insufficiens yttrar sig ofta som åderbråck, dvs 3-4mm tjocka slingrande vener som ligger precis under huden.
Djup venös insufficiens är istället djupt liggande vener som inte syns och dessa beror oftast på skador från en tidigare blodpropp. Symtom vid venös insufficiens är framförallt svullna fötter men även klåda, smärta, krypningar, kramp, hudförändringar eller att benet känns varmt. Om du har ont bör du kontakta din vårdcentral, var extra uppmärksam på om svullnad uppstår hastigt eller om det bara påverkar det ena benet, det kan nämligen vara tecken på en blodpropp.