Hoppa till innehåll
hallux-valgus

Vad är hallux valgus?

Hallux valgus innebär en snedställd stortå. Det uppstår när stortåns ände trycks mot tån bredvid.

I vissa fall kan snedställningen bli så omfattande att dessa två tår går omlott, med den andra tån ovanpå stortån. Detta medför att leden mellan första mellanfotsbenet och stortån trycks utåt. Med tiden kan detta orsaka att en knöl på sidan av foten bildas. Knölen kan bli mycket ömmande och innebär ofta att man får ont när foten kläms i för trånga skor.

Hur behandlas hallux valgus?

Den primära behandlingen vid hallux valgus är framförallt inriktad mot att reducera vidareutveckling av felställningen samt minska symtom och besvär. Detta sker genom avlastande hjälpmedel och träning för att stärka upp muskler.

Det finns dock flera sätt att lindra och behandla symtomen med egenvård. Du kan placera en tåspridare mellan stortå och pektå, använda silikonkuddar för insidan av stortåleden samt använda plana skor utan klack eller skor med bred framfot och mjuk läst. För smärtlindring fungerar det även bra med kylbehandling på foten efter aktivitet eller längre tid med skor. Vid grava problem med hallux valgus är operation ett alternativ, där syftet är att tån ska rätas upp och fotens bredd minskas.

Varför drabbas man av hallux valgus?

Orsaken till denna felställning är fortfarande okänd. Smala och trånga skor har ofta fått skulden, men om detta är den enda orsaken vet man inte med säkerhet. En viss koppling till ärftlighet har hittats. Tillståndet förekommer främst hos kvinnor och nästan aldrig hos befolkningar som är barfota mycket, vilket kan stödja teorin om att trånga och smala skor är orsaken till hallux valgus.

Hur kan hallux valgus förebyggas?

Du kan själv förebygga och lindra dina besvär genom att använda en stadig sko med gott om plats för foten. Tänk igenom ditt val av skor. En sko som passar för festen kanske inte är det bästa valet för en promenad hem. Du kanske behöver ta med dig ett extra par skor?

En annan sak du kan göra är att använda ett inlägg som lyfter fram foten mellan stortån och lilltån. Ett sådant inlägg har ofta en liten upphöjning, en så kallad främre pelott. Den lyfter fram foten och avlastar tårna. Vidare för att skydda ömma tår kan du använda mjuka ringar av skumgummi, som du kan lägga över förhårdnaderna som gör ont. Det finns även bandage och andra hjälpmedel att pröva.

Fotvård kan dessutom hjälpa dig om du har besvär av hallux valgus. Du kan mjuka upp förhårdnader genom att ta ett fotbad i kroppsvarmt vatten i cirka 20 minuter. När huden är mjuk filar du försiktigt ner den hårda huden med en fotfil och avslutar med att smörja in fötterna med en mjukgörande kräm.