Hoppa till innehåll
Vanliga smittan som sprids på gymmet

Vanliga smittan som sprids på gymmet

Många investerar tid och pengar på ett gym-medlemskap med förhoppningen att det ska resultera i en välmående kropp. Men man riskerar också att smittas med något som är vanligt förekommande på gymmet och i omklädningsrummet – som kan orsaka både klåda och sveda.

Det handlar om fotsvamp, en plåga som trivs och sprids lätt i fuktiga och varma miljöer så som duschar, simhallar, gym och allmänna omklädningsrum.

Hur smittar fotsvamp?

Smittan sprids när svampsporer från någon som redan har svamp fastnar på golvet och sedan tas med på fötterna. Dessa sporer kan få fäste i huden och utvecklas till en svampinfektion. Inte direkt den effekten någon önskade av ett gymbesök.

Den som tränar ofta löper större risk att drabbas av fotsvamp, inte bara på grund av att andras fotsvamp hamnar på golvet och utgör en smittohärd. Svampsporerna trivs i varma och fuktiga miljöer, därför är träningsskorna rena guldgruvan. Lägg därtill svettiga och fuktiga fötter i skorna och strumporna – ett paradis för svampen.

Vilka är symptomen?

Vaniga symptom på fotsvamp är klåda, sveda och fjällande hud, särskilt mellan tårna. I början är det vanligt att huden mellan tårna kliar, rodnar, vätskar och spricker. Ju längre du går med besvären desto värre blir oftast symptomen och risken ökar också för att svampen sprids till naglarna i form av nagelsvamp. Den kan också spridas till ljumskar och händer.

Så behandlar du fotsvamp

Det positiva är att du enkelt kan behandla din fotsvamp hemma med hjälp av receptfria krämer som du kan köpa på apotek så som Pevaryl och Cortimyk som även behandlar klåda. Det är bra att behandla så fort du får symptom. Fråga på apotek om du känner dig osäker.

Om du även har drabbats av nagelsvamp är det också viktigt att behandla den för att slippa besvär- nagelsvamp går inte över av sig själv utan riskerar istället att förvärras.

Vanliga symptom på nagelsvamp är att naglarna

  • blir gula och tjocka
  • skivar sig
  • får vita fläckar eller streck på ytan

Nagelsvamp kan man behandla hemma med receptfria medel, men det kan ta tid – 3-12 månader – innan svampen är borta. Detta eftersom det måste växa ut en ny frisk nagel. Med Nailners produkter kan du dock få naglar som snabbt ser friska ut eftersom de förutom att behandla svampen direkt täcker eller bleker missfärgningarna.

Hur kan man undvika att smittas?

Fotsvamp är väldigt vanligt, men för att undvika att bli smittad är det bra att tvätta fötterna dagligen, och torka noga (även mellan tårna). Ett annat tips är att använda badtofflor i gemensamma duschutrymmen, exempelvis på gymmet och i simhallen, samt att tvätta strumporna i 60 minst grader.