Fotvård med diabetes

Cirka 500 000 människor har diabetes i Sverige*. Diabetes innebär ofta mycket torr och känslig hud och hudens funktion som skyddande barriär försämras.

Hur påverkar diabetes dina fötter?

Personer som lider av diabetes kan utveckla så kallade diabetesfötter, dvs problem med sina fötter. Sjukdomen diabetes bidrar på sikt till åderförkalkning och förträngningar i blodkärlen, särskilt i blodkärlen som försörjer tår, fötter och underben med syrerikt blod. Ge dina fötter lite extra kärlek och ta hand om dem varje dag för att minska risken att utveckla diabetesrelaterade-fotproblem.

Det finns två olika typer av komplikationer som kan drabba dig som har diabetes; angiopati och neuropati.

Vid angiopati uppstår skador på kärlen pga högt blodsocker vilket i sin tur kan leda till att väggarna i kapillärerna skadas. Kärlväggarna kan täpps till när höga halter av kolesterolet LDL finns i blodet vilket ökar risken för besvär.

Om blodcirkulationen är dålig och sår uppstår kommer det bli svårare för kroppen att läka såret vilket i sin tur kan leda till att du får besvär med återkommande, och ofta svårläkta, sår. Så kallad diabetesfot. Därför är det extra viktigt för dig som diabetiker att regelbundet kolla på dina fötter så du upptäcker detta i god tid.

Neuropati är vanligast om du har typ 2-diabetes. Pga för lite kroppseget insulin och för hög blodsockerhalt minskas blodflödet till de små blodkärl som försörjer nerverna vilket leder till förstörd nervstruktur och nervfunktion. Neuropati kan påverka alla nerver i hela kroppen men då nerverna till fötterna är väldigt långa påverkas fötterna oftast först. Neuropati kan utvecklas olika snabbt beroende på hur du tar hand om din diabetes.

Andra faktorer som påverkar utvecklingen är ärftlighet, hur länge du haft diabetes, ålder, rökning, ahögt blodtryck och höga blodfetter. B12-brist, alkohol och låg ämnesomsättning kan också orsaka nervskador i dina fötter. Precis som för angiopati är en regelbunden koll av dina fötter ett bra sätt att upptäcka och i god tid behandla eventuella problem som kan uppstå vid neuropati.

Det finns två former av neuropati; autonom och sensorisk och det är vanligast att man drabbas av autonom neuropati först. Besvären kommer av att blodflödet i de små kärlen i huden påverkats av högt blodsocker. Tex kan du uppleva att du har kalla fötter men om du känner på fötterna känns de varma. Anledningen till detta är att blodflödet i de mellanstora kärlen har ökat.

Fotvård med diabetes

Som diabetiker är det extra viktigt att ta extra bra hand om dina fötter! En viktig del i din fotvårdsrutin är att smörja in fötterna med en mjukgörande produkt. Testa CCS Kladdfria Fotmousse som är speciellt framtagen för diabetiker och personer med torr och tunn hud. Fotmoussen förstärker hudens naturliga barriärfunktion och passar alla som vill ha en fotkräm som är lätt att smörja in utan att kännas kladdig. Den innehåller 10% karbamid och är baserad på Prodermteknologi; en beprövad teknologi för att behandla och förebygga hudbesvär så som förhårdnader och hudsprickor.

Hur tar man hand om fötterna när man har diabetes?

  • Tvätta och smörj dina fötter dagligen
  • Skrubba försiktigt bort hudförhårdningar och uttorkade hudpartier. Använd fotfil med stor försiktighet
  • Klipp dina tånaglar regelbundet, var noga med att inte klippa för kort
  • Använd alltid skor och strumpor
  • Skydda fötterna från kraftig värme eller kyla
  • Aktivera fötterna regelbundet för att på så sätt stimulera blodflöde
  • Gå på regelbunden fotundersökning
  • Kontrollera dina fötter dagligen

*Källa: Diabetesförbundet 2019