Hoppa till innehåll
lindra-fotsvett-deo

Lindra fotsvett med fotdeo

Fötterna är det ställe på kroppen där vi svettas mest. Det beror på att undersidan av foten har en mängd svettkörtlar. Det är inte själva fotsvetten i sig som har en obehaglig doft. Illaluktande fötter uppkommer när svetten kommer i kontakt med bakterier på huden.

Därför drabbas du av fotsvett

Vanliga orsaker till illaluktande och svettiga fötter:

  • Ärftlig benägenhet att svettas mycket
  • Fuktiga strumpor och skor
  • Du bär alltid samma skor
  • Fotsvamp eller nagelsvamp

Välj mellan olika typer av fotdeo

Män, kvinnor, ung som gammal – illaluktande fötter kan drabba alla. Det finns olika sorters fotdeo och andra produkter för dig som svettas mycket om fötterna.

Uppfräschande fotspray – en effektiv antiperspirant som motverkar svett och illaluktande fötter. Enkel att använda och praktisk att ha med sig i väskan. Håller fötterna torra, fräscha och väldoftande.

Mjukgörande och hudvårdande multifunktionell kräm som förutom att skapa ett gynnsamt hudklimat också stärker hudbarriären och ger fötterna en frisk doft.

Deosulor med doft som andas, absorberar och gör att skorna inte luktar illa. Finns i de flesta välsorterade skoaffärer.

Skospray som neutraliserar dålig lukt. Det finns också svampdödande skosprayer. Säljs på apotek samt i sko- och fotbutiker.

Tips!
Byt strumpor ofta och undvik att ha samma skor två dagar i rad. Kom också ihåg att undvika trånga skor som lätt blir fuktiga och varma. Skor i material som andas är bra – till exempel skinn och canvas. Skulle skorna ändå bli fuktiga av svett? Låt dem torka innan du använder dem igen.

Håll fötterna rena och fräscha

Fräscha fötter får du genom att tvätta dem varje dag med tvål och vatten. Ta regelbundna fotbad med uppmjukande fotbadsalt som rekommenderas av Sveriges Fotterapeuter. Extra bra är om det innehåller fuktbindande karbamid som effektivt mjukar upp torr hud, förhårdnader och spruckna hälar. Torka fötterna noga varje gång du tvättat dem.

Smörj också in fötterna dagligen med en mjukgörande och återfuktande fotvårdssalva med eukalyptusolja som förebygger dålig lukt.

Har du drabbats av svamp? På ditt apotek hittar du receptfri kräm som hjälper mot fotsvamp mellan tårna och behandling mot fotsvamp med besvärande klåda. Det finns också puder mot fotsvamp som kan användas i strumpor och skor. Obehandlad fotsvamp kan leta sig in i naglar och orsaka segdragna nagelinfektioner. På apotek finns olika innovativa behandlingar mot nagelsvamp ifall du skulle ha fått besvär.

Kom ihåg!
Problem med varma och svettiga fötter är ingenting som vi gärna pratar om, men alla kan drabbas av det. Var inte rädd att be om råd och få tips om produkter på ditt närmaste apotek – eller av din fotterapeut. De är proffs på fötter!