Hoppa till innehåll
nagelsvamp

Vad är nagelsvamp?

Nagelsvamp är en infektion som drabbar nageln. Detta är ett vanligt problem bland vuxna och drabbar både män och kvinnor, och förekomsten ökar med åldern.

Nagelsvamp är det vanligaste problemet som påverkar naglarna. Nagelsvampen kan orsaka sköra, förtjockade och gula naglar. Ett av tecknen på nagelsvamp är att ytan där nageln är klippt blir fransig. Nageln böjs och sidorna börjar tränga in i tån.

Symptom på nagelsvamp

  • Vita fläckar eller streck på nagelns yta
  • Gul missfärgad finger- eller tånagel
  • Svart finger- eller tånagel
  • Smärtande tånaglar
  • Tånaglar som blir tjockare
  • Spruckna och sköra naglar

Varför får man nagelsvamp?

Svampinfektioner i naglarna kan orsakas av olika svamporganismer. Dessa svampar finns inte naturliga på huden utan kan överföras via husdjur eller fuktiga golv i gym eller badhus. Infektionen kan också komma från fotsvamp som sprider sig till naglarna.

Skadade eller fuktiga naglar är mer mottagliga för svampangrepp. Tånaglarna påverkas mer än fingernaglarna, eftersom tånaglarna växer långsammare, vilket gör det lättare för svamptrådarna att få fäste. Nagelsvamp är särskilt vanligt bland simmare och andra idrottare. En av anledningarna till detta är att svampar är mest benägna att föröka sig i fuktiga miljöer (t.ex. i simbassänger, offentliga duschar och omklädningsrum). Andra faktorer såsom minskad blodcirkulation till fötterna och ett försvagat immunsystem kan också spela en roll.

Hur behandlas nagelsvamp?

Har du fått nagelsvamp är det viktigt att du behandlar den i god tid för att slippa spridning. På apoteket kan du hitta många olika typer av behandlingar. Det finns behandlingar i form av nagellack (färgade och transparenta), krämer och andra medel som behandlar naglarna genom att sänka pH-värdet i nageln och därmed skapa en ogynnsam miljö för svampen att överleva.

Hur kan nagelsvamp förebyggas?

Det finns flera saker du kan göra för att undvika att drabbas. Framförallt bör du satsa på en god fothygien. Tvätta fötterna ofta med en neutral tvål och torka fötterna noga. Tänk på att torka torrt mellan tårna, använd gärna bomullsstrumpor, byt strumpor varje dag och tvätta dem i 60°C för att ta död på eventuella svampsporer. Håll fötterna torra, undvik täta skor, låna eller byt inte skor med andra personer. Ett annat sätt att undvika nagel- och fotsvamp är att använda badskor vid besök på badhus eller i offentliga duschar.