Hoppa till innehåll
Hälsprickor

Vad är hälsprickor?

Med hälsprickor menar man oftast att hudens hornlager blir förtjockat och att det uppstår små sprickor på hälen och fotsulorna. När huden runt hälarna blir tjock och/eller torr tappar den sin spänst och smidighet och kan därför gå sönder av normalt tryck, som när du går. Sammantaget kan dessa faktorer göra att huden blir skör och spricker upp. Hälsprickor innebär att huden på hälarna spricker sönder. Sprucken och torr hud kan ge upphov till smärta och andra besvär.

Symptom på hälsprickor

De synliga symtomen av hälsprickor är vanligtvis :

  • Huden på foten eller hälen spricker och orsakar obehag eller smärta.
  • Smärtsamt att gå på foten eller när områden utsätts för tryck.
  • Vid mer extrema fall kan ibland sprickorna även blöda.
  • När huden spricker eller blöder kan bakterier leta sig in och orsaka infektioner.
  • Tecken på infektion inkluderar: rodnad, svullnad och att huden känns varm.

Varför får man hälsprickor?

Det finns flera orsaker till varför man kan få hälsprickor men den främsta orsaken är väldigt uppenbar, otillräckligt med fukt, att huden helt enkelt behöver lite extra omvårdnad och återfuktning- Ibland kan det även finnas andra orsaker till hälsprickor som till exempel diabetes med autonom neuropati som leder till minskad svettning och därmed nedsatt återfuktning, och problem med sköldkörteln. Problemet är att hälsprickor till stor del är ärftligt och därför kan problemen återkomma efter bara några veckor. Det bästa man kan göra är därför att skapa en bra rutin och fortsätta smörja in sina fötter även efter att sprickorna läkt.

Hur behandlar man hälsprickor?

Man kan förhindra och behandla hälsprickor med regelbunden fotvård. De flesta fall av hälsprickor går bra att behandla själv hemma. Använd hälbalsam eller oljebaserad återfuktande kräm två gånger om dagen. Tänk på att det kan vara en fördel att använda hälbalsam på morgonen eftersom det gör huden på hälarna mer elastisk inför dagens utmaningar och minskar förekomsten av sprickor.

I mindre allvarliga fall kan fotfil användas. Om du har svårare sprickor kan du behöva ta hjälp av en fotvårdsspecialist. Att förebygga och ta bort förhårdnader är det bästa sättet att behandla hälsprickor. Förhårdnader måste tas bort regelbundet. Du kan använda en fotfil eller pimpsten på våta eller torra fötter – testa vad som funkar bäst på din hudtyp.

Hur kan hälsprickor undvikas?

  • Smörj in och återfukta fötterna regelbundet.
  • Ha på dig heltäckande skor och bra strumpor så mycket du kan.
  • Drick mycket vatten för att hålla en bra vätskebalans i kroppen och huden.
  • En bra kosthållning med rikligt innehåll av essentiella fettsyror (t.ex. omega 3) kan också vara till hjälp.
  • Ibland kan det hjälpa att lägga hälskydd i skorna. Hälskydd av silikon hjälper till att hålla fötterna fuktiga och förhindrar att hälen spänns ut i onödan.