Fotbad

Vårda fötterna med fotbad hemma

Dina fötter är fantastiska vardagshjältar som behöver daglig omtanke. Grunden till välmående fötter är att hålla dem rena och fräscha. Tvätta dem varje dag med tvål och vatten.

Ta ett avkopplande fotbad med balja då och då – det är ett effektivt sätt att göra fötterna rena och mjuka upp huden på hälarna. Med en kopp te, en ljudbok eller sällskap av en god vän gör du din fotstund till en extra trevlig stund.

Fotbad för alla säsonger

Höst och vinter

Under hösten och vintern är fötterna ofta instängda i trånga skor och tjocka strumpor. Ett fotbad är ett skönt sätt att koppla av från kylan och stressen. Ta fram en balja, tappa upp vatten och tillsätt lite fotsalt med karbamid. Tänd ett doftljus för den rätta stämningen. Varför inte lyssna på din favoritpodd eller klassisk musik samtidigt som du badar fötterna?

Kom ihåg! Lagom är bäst. Fotbadet bör inte vara alltför varmt eftersom värme torkar ut huden. Sikta istället på ljummet vatten och bada fötterna i cirka 15–20 minuter. Torka noga efteråt, även mellan tårna.

Vår och sommar

Under våren och sommaren vill vi släppa fötterna fria. Använd skor och sandaler som låter fötterna andas. Undvik högklackat och skor med hårda remmar och spännen.

Pigga upp fötterna med ett fotbad på balkongen eller i trädgården. Istället för fotbadsalt – prova ett härligt flytande fotbad som mjukar upp och djuprengör torra, trötta fötter. Luta dig tillbaka och ge fotstunden guldkant med uppfriskande dryck och en god bok.

Tips! Som ett alternativ till balja finns det praktiska upplåsbara fotbad som är enkla att ha med sig, till exempel på semestern eller i sommarstugan.

Tre steg till en proffsig fotbehandling hemma

Här är tre enkla råd för att hålla fötterna fina och fräscha.

1) Rena fötter är glada fötter. Tvätta fötterna dagligen och tappa upp ett mjukgörande fotbad med fotsalt så ofta du vill. Fila måttligt och skrubba inte för hårt – använd hellre en mjuk svamp.

2) Smörj in fötterna dagligen. Liksom resten av kroppen är huden på fötterna i behov av återfuktning. Smörj in dem varje dag med en mjukgörande och återfuktande fotkräm efter dusch och bad.

3) Ge fötterna en exfoliering. Vardagen sliter på fötterna så ge dem en extra kärlekskur då och då. Med exfolierande sockor tar du enkelt och smärtfritt bort förhårdnader samtidigt som fötterna blir härligt mjuka och fina utan filande.