Hoppa till innehåll
Torra fötter

Varför blir fötterna torra?

Torra fötter beror på att huden har för lite fukt vilket gör att den förlorar sin mjukhet och spänst. Om torra fötter också utsätts för belastning eller friktion kan det bildas förhårdnader.

En del har lättare att drabbas av torr hud än andra. Det kan bero på ärftliga faktorer eller sjukdomar som diabetes och psoriasis. Men ofta blir fötterna torra för att de inte är ordentligt smörjda.

Torra fötter kan också orsakas av väderförhållanden som låg luftfuktighet under torra somrar och kalla vintrar. Den torra luften kan göra att redan torr och tjock hud blir ännu torrare med ökad risk att drabbas av sprickor.

Torra och spruckna hälar

Spruckna hälar beror på att huden är torr eller förtjockad och spricker på grund av tryck. Vid torra och spruckna hälar tappar huden sin spänst och smidighet och kan därför gå sönder även vid normal belastning som promenader och stående arbete. Torra hälar med sprickor kan vara missprydande, klia, göra ont och till och med blöda. Det finns också en risk att bakterier tar sig in i kroppen via sprickorna och orsakar infektioner.

Vanliga orsaker till spruckna hälar

  • Ärftliga faktorer – en del hälar är känsligare än andra
  • Att gå mycket barfota i sandaler och skor
  • Att stå upp länge, särskilt på hårt underlag
  • Ökad vikt som ger ökat tryck på fötterna så att förhårdnader och sprickor uppstår
  • Illasittande skor eller sandaler
  • Dålig fothygien
  • Underliggande sjukdomar

Sju tips för torra fötter och spruckna hälar

Med några enkla åtgärder kan du få fina och mjuka fötter snabbt.

Rengöring

Rengöring är grunden i en god fotvårdsrutin. Tvätta fötterna dagligen och torka ordentligt mellan tårna efteråt.

Förebygg

Förebygg torra fötter och spruckna hälar genom att smörja in fötterna varje dag med mjukgörande och återfuktande fotvårdssalva.

Skor/strumpor

Använd skor med bra passform och strumpor som andas.

Regelbundna fotbad

Ta regelbundna fotbad. Tillsätt några skedar fotbadsalt med fuktbindande karbamid som mjukar upp torra fötter och förhårdnader. Fila måttligt.

Punktbehandling

Drabbas du lätt av torra och spruckna hälar? Prova en punktbehandling som exfolierar, mjukgör, återfuktar och stärker hudbarriären.

Fotgymnastik

Fotgymnastik stimulerar blodcirkulationen och håller fötterna pigga.

Aktiva fötter behöver ofta proffshjälp

Använd en multifunktionell all-in-one fotkräm specifikt utformad för förhårdnader, spruckna hälar och torra fötter som snabbt går in i huden utan att kladda. På det viset blir det enklare att njuta av fartfyllda dagar utan fotbesvär.