Hoppa till innehåll
svullna fötter

Varför får man svullna fötter?

Det är inte ovanligt att uppleva att man har svullna ben, fötter och anklar efter en lång dag. Anledningen till detta är vanligtvis för att man suttit eller stått mycket under dagen. Svullna fötter är även vanligt vid graviditet, övervikt och vid flygresor. Kroniska sjukdomar kan också ligga bakom.

Onaturlig svullnad i ben och fot kallas för ödem och innebär att vävnaderna i benen samlar på sig blod och annan vätska. Oavsett orsak kan svullnaden motverkas och behandlas med hjälp av motion och kompressionsstrumpor.

Vi har en muskelpump som sitter i vaden vars uppgift är att pumpa tillbaka blodet från benen till hjärtat, detta fungerar endast när vi rör på oss. När vi står, sitter eller ligger under en längre tid försämras cirkulationen eftersom vadmuskelpumpen inte stimuleras.

En annan bidragande faktor till blodstockning i benen är att de klaffar i venerna som trycker upp blodet inte fungerar som de ska, vilket gör att blodet rinner bakåt och därmed ökar trycket i kärlen. Detta kallas för venös insufficiens. Ytlig venös insufficiens yttrar sig ofta som åderbråck, dvs 3-4mm tjocka slingrande vener som ligger precis under huden.

Djup venös insufficiens är istället djupt liggande vener som inte syns och dessa beror oftast på skador från en tidigare blodpropp. Symtom vid venös insufficiens är framförallt svullna fötter men även klåda, smärta, krypningar, kramp, hudförändringar eller att benet känns varmt. Om du har ont bör du kontakta din vårdcentral, var extra uppmärksam på om svullnad uppstår hastigt eller om det bara påverkar det ena benet, det kan nämligen vara tecken på en blodpropp.

Problem med svullna ben och fötter brukar bli värre med åren, delvis pga att vi rör oss mer sällan men också för att vi oftare blir sängliggande eller drabbas av kroniska sjukdomar som kan orsaka svullnad, så som lymfödem, lipödem, njursvikt, leversvikt och hjärtsvikt. Dessutom förslappas musklerna i allmänhet mer desto äldre vi blir.

MABS Mama Strumpbyxa

Svullna fötter vid graviditet

När man är gravid går kroppen igenom många olika förändringar som påverkar hela kroppen. Det är vanligt att ben och fötter bli svullna och man kan även få besvär med åderbråck. Därför är kompressionsstrumpor för gravida specifikt anpassade för att förbättra blodcirkulationen och kroppens förmåga att levra blod under hela graviditeten.

Hur behandlar och motverkar man svullna fötter?

Svullna fötter och ben kan lindras och behandlas, även om orsaken i vissa fall är en kronisk sjukdom som inte går att bota. Du kan stimulera blodcirkulationen och därmed förebygga svullnad genom att:

  • Röra på dig! Motionera regelbundet
  • Gå ner i vikt om du lider av kraftig övervikt
  • Röra på fötter och vader om du sitter stilla mycket, tex genom att göra tåhävningar och att växelvis spänna och slappna av i vadmuskeln
  • Lägga benen i högläge när du vilar
  • Använda Mabs medicinska kompressionsstrumpor med kliniskt bevisad effekt mot svullna och ömma ben och fötter.

Även om du inte brukar ha problem med svullna ben och fötter är det bra att använda kompressionsstrumpor i förebyggande syfte. Framförallt om du står eller sitter mycket i tex jobbet. Långvarigt sittande i luften, vid längre flygresor, kan öka risken för blodpropp. Det gäller särskilt om du tillhör en riskgrupp, tex om du är gravid, äter p-piller, får hormonbehandling eller är över 60 år.