Hoppa till innehåll
4 vanliga fotbesvär

4 vanliga fotbesvär

Fötterna kan råka ut för mycket, och besvären visar sig på olika sätt. Här är fyra saker dina fötter kan drabbas av – och hur du bäst behandlar dem.

Det sägs att människan går två varv runt jorden under sin livstid. Med tanke på att fötterna ska bära upp hela kroppsvikten genom livet kan det vara värt att ge dem lite extra kärlek.

Att drabbas av smärta och problem med fötterna är tyvärr vanligt och många lider av sina besvär. Den goda nyheten är att det ofta finns enkla sätt att kurera fossingarna. Nedan listar vi de vanligaste besvären våra fötter kan drabbas av.

Fotsvamp

Om det kliar och fjällar under fötterna kan det innebära att man fått fotsvamp. Spruckna och blödande fötter kan också vara ett tecken på detta. Fotsvamp älskar fukt och uppstår lätt i trånga, varma skor och sprids ofta via omklädningsrum eller gemensamma duschar. Cortimyk behandlar fotsvampen och tar även hand om klådan, produkten finns att köpa på apoteket.

För att förebygga fotsvamp är det bra att se till att alltid ha torra fötter innan man sätter på dig strumpor och skor, samt att använda badtofflor i gemensamma utrymmen på exempelvis simhallen och gymmet.

Tjocka missfärgade naglar

Gula och tjocka naglar är ett tecken på att man drabbats av nagelsvamp. Vanligtvis är inte en svampinfektion på nageln smärtsam, men utan behandling kan det med tiden bli obekvämt eller göra ont att bära skor, gå eller till och med stå under längre perioder.

Nagelsvamp kan ta tid att behandla eftersom en ny nagel behöver växa ut, vilket kan ta 3 – 12 månader. Du kan lätt behandla hemma med receptfria lösningar. Nailners produkter både behandlar svampen och täcker direkt missfärgade naglar.

Nageltrång

Nageltrång innebär att huden växer över kanten på nageln, och det kan vara väldigt smärtsamt. En del nageltrång uppstår naturligt, medan andra orsakas av felklippta naglar. För att undvika nageltrång ska nageln klippas så att den är lite rundad, som toppen på din tå. Undvik att lämna skarpa, vassa kanter.

Ett nageltrång som uppstått naturligt kan avhjälpas av ett fotbad med epsomsalt och att smörja in området med en antibakteriell kräm.

Fotvårtor

Fotvårtor är vanligast på barn men även vuxna kan drabbas. Dessa orsakas av ett virus och sprids lätt genom direktkontakt. De är i allmänhet ofarliga och tenderar att försvinna av sig själva, men det kan ta tid och sitter de illa till kan det vara smärtsamt att gå.

Eftersom det kan ta månader, till och med år, innan vårtan har försvunnit av sig själv väljer de flesta att behandla sina vårtor med ett vårtmedel. Worties produkter tar bort vårtan med hjälp av en effektiv och säker frysbehandling och kan användas från 4 år. I sortimentet finns även plåster som appliceras på vårtan.