Hoppa till innehåll
Background image

Kliar det under fötterna och mellan tårna?

De flesta av oss drabbas någon gång i livet av fotsvamp. Det är en infektion som orsakas av mikroskopiskt små svampar. Trots att de är så små kan de orsaka stora besvär; till de vanligaste hör flagande hud, klåda och sveda mellan tårna. Man kan också få sprickor i huden, som ibland kan blöda.

Därför får man svamp

Fotsvamp dyker ofta upp när man har gått i trånga skor, eftersom den trivs som bäst när det är varmt och fuktigt. Fotsvamp är vanligt, särskilt hos vuxna. Det smittar oftast i allmänna duschar, omklädningsrum eller om man lånar handduk eller strumpor av någon med fotsvamp.

För att undvika fotsvamp är det bra att försöka hålla fötterna så torra och svala som möjligt, samt undvika täta skor. Om du har lätt för att få fotsvett är det bra att undvika gummistövlar, kängor och sneakers. Försök om möjligt lufta fötterna ordentligt under dagen. Att använda badtofflor i allmänna omklädningsrum är också ett bra sätt att skydda sig mot svamp.

Så behandlas fotsvampen

Om du smittats med fotsvamp så behöver den behandlas, vilket kan göras hemma med fotsvampmedel – exempelvis Pevaryl eller Cortimyk som även behandlar klåda. Obehandlad fotsvamp kan sprida sig till tånaglarna och leda till nagelsvamp. Om den inte behandlas kan det orsaka både obehag och smärta.

Nagelsvamp behandlas med ett särskilt medel som penslas på nageln. Nailners receptfria produkter penetrerar nageln och behandlar svampen på djupet och erbjuder även produkter som direkt täcker missfärgade naglar. Det betyder att även om det tar 3-12 månader att helt bli av med svampen, så ser nageln friskare ut direkt.