Hoppa till innehåll
Hammartå

Vad är hammartå?

Har du ofta ont i tårna? Då kan du ha drabbats av hammartå (Hallux malleus) som betyder krokiga tår. Har du hammartå är en eller flera tår bredvid stortån krökta.

När de små lederna i tån är böjda liknar den en hammare. Hammartå gör det svårt eller omöjligt att sträcka ut tån vilket leder till att ovansidan på den böjda tån utsätts för friktion mot skor med skavsår som följd. Inte sällan bildas det också en förhårdnad som ömmar och gör ont.

Varför drabbas man av hammartå?

Det är inte alltid lätt att veta vad hammartå beror på. En vanlig orsak är att man använt alltför trånga skor. Kvinnor drabbas oftare än män. Besvären är dessutom vanligare om en förälder har hammartå.

Hammartå är vanligt hos dem med en snedställd stortå – så kallad hallux valgus. Då blir tån närmast stortån krokig och lägger sig över eller under stortån. Hammartå kan också uppkomma om en tå är betydligt längre än de andra och lätt hamnar i kläm när man har skor på sig.

Så förebygger du hammartå

Har du ont i stortån, eller kanske tån bredvid? Prova då följande:

Välj skor med rymd framtill för att minska trycket på tårna.

  • Använd skydd mot hammartå – en geléring som korrigerar och lindrar smärta från krokiga tår. Ringen träs över den böjda leden på tån och bidrar då tillsammans med geléplattan under till att den böjda leden rätas ut och ger stöd vilket medför att de ömmande rörelserna minimeras.
  • Prova inlägg i skon, gärna en gelsula med en pelott som stimulerar blodcirkulationen. Pelott är en benämning på inlägg som är specifikt framtagna för att behandla smärta i framfoten.
  • Ta regelbundna fotbad med ett uppmjukande och återfuktande fotbadsalt som hjälper mot förhårdnader. Smörj in fötterna med mjukgörande fotvårdssalva för torr hud efteråt. För dig som tränar, promenerar eller står mycket rekommenderas en multifunktionell fotkräm för aktiva fötter.
  • Stretching och fotgymnastik kan förebygga och minska besvär.

Behöver hammartå opereras?

Hammartå kan behöva operation om problemen är svåra. Vid en sådan tar läkaren bort en bit av mittenbenet i tån – ibland även en bit av förhårdnaden. Operationen sker under lokalbedövning och ofta får man åka hem direkt efteråt. Smärtstillande läkemedel kan sedan behövas några dygn, eftersom tån eller tårna kan vara svullna och göra ont. Efter ungefär två veckor avlägsnas stygn och förband av en sjuksköterska. Själva läkningen brukar ta tre till fyra månader.