Hoppa till innehåll
trötta-fötter

Vad är trötta fötter?

Våra fötter utsätts dagligen för hårt arbete och stor belastning och om man dessutom använder obekväma skor eller höga klackar är det inte ovanligt att man kan få ont i fötterna. Vid överbelastning uppstår ofta trötthet i både fötter och ben.

Varför får man trötta fötter och hur kan man motverka det?

Den vanligaste orsaken till trötta och onda fötter är överbelastning. Fötterna bär oss hela dagen, varje dag. För att hitta rätt behandling behöver man veta vad problemet är. Upplever du att du har ont i fotsulorna, i hälen eller i trampdynan? När man har identifierat problemet och kartlagt vart i foten smärtan sitter kan man också hitta en lösning.

Ont under fötterna

Om du har ont under fötterna och i fotsulorna kan det bero på en överansträngning. I de flesta fall kan man komma tillrätta med detta problem genom att ge fötterna lite extra kärlek och låta dem vila ibland. Tänk på att använda skor som ger mycket stöd och skydd och därmed hjälper till att stabilisera foten och vristen. Använd också gärna en stötdämpande skosula för att avlasta fötterna och minska risken för besvär.

Plantar fasciit

Om smärtan sitter i hälen kan du ha något som kallas plantar fasciit. Det är en irritation eller inflammation i plantarfascian som är ett band av fibrös bindväv som sträcker sig från hälbenet till fotsulan. Det är vanligt att man har som mest ont på morgonen när man kliver ur sängen. Smärtan kan antingen sitta i hälen eller i hålfoten. Tänk på att vila foten, stretcha musklerna i hälen och i foten, använd skor med bra hålfotsstöd och en dämpande sula.

Hälsporre

Smärta i hälen kan också bero på hälsporre. Hälsporre är en onormal benutväxt på hälens undersida. Hälsporre kan uppstå på grund av att man har felaktiga skor eller en onormal gångstil eller hållning, men kan också orsakas av aktiviteter som löpning. Det kan göra ont när man går eller står. Tänk på att använda ett hälinlägg som ger stötdämpning och smärtlindring vid hälsporre så som tex Mabs Hälinlägg, detta inlägg är tillverkat av silikon som är bekvämt att gå på och har mycket bra stötdämpande egenskaper. Använd också skor som sitter bra. Tänk också på att vila foten när det går.

Smärta i framfoten

Om man har smärta i framfoten kan det handla om metatarsalgi som innebär en inflammation i trampdynan. Orsaken är ofta illasittande skor, men tillståndet kan även orsakas av ansträngande aktiviteter som löpning och hopp. Tänk på att vila och kyl ner foten, använd bekväma skor och pröva fotbäddar från tex Mabs för att minska trycket på trampdynan.