Hoppa till innehåll
fotsvamp

Vad är fotsvamp?

Fotsvamp är en smittsam hudåkomma som kan angripa fotsulan och huden mellan tårna. Denna typ av infektion är vanligt förekommande, över hälften av Sveriges befolkning har någon gång drabbats av fotsvamp. Fotsvamp kan även leda till nagelsvamp.

Den svamp som orsakar fotsvampinfektion trivs i varma och fuktiga miljöer. När du går barfota i till exempel ett gym, omklädningsrum eller badhus är det därför stor risk att du smittas. Du kan också smittas via direktkontakt. När du väl blivit smittad är den varma och fuktiga miljön i skor och mellan tårna perfekta ställen för infektionen att utvecklas. Vanliga symptom är kliande, vätskande och flagnande hud.

Symptom på fotsvamp

  • Flagning och sprickbildning i huden, särskilt mellan lilltån och tån bredvid.
  • Klåda
  • Röd, upplöst eller torr hud
  • Vätskefyllda blåsor
  • Tjocka och missfärgade (gula) naglar

Varför får man fotsvamp?

Det finns vissa faktorer som bidrar till att man får fotsvamp. Fötter som ofta är fuktiga har en högre risk för att drabbas av detta, då hudens hornlager blir mättat av all fukt vilket leder till att svampen trivs bättre. De som sportar mycket har vanligtvis större chans att drabbas av fotsvamp då deras fötter utsätts för mycket fukt och slitage. Risken ökar också om dina fötter inte får luftas mycket, exempelvis om du har täta skor.

Hur behandlas fotsvamp?

Har du fått fotsvamp är det viktigt att du behandlar den i god tid för att slippa spridning. På apoteket hittar du flera olika typer av behandlingar, såsom läkemedelsklassificerade medel i form av geler och krämer som är dödliga för svampar. Idag finns det även flera receptfria behandlingar som behandlar infektionen genom att justera hudens pH med hjälp av naturliga syror. På så vis skapas en miljö som gör att svampen inte kan överleva. De naturliga syrorna gör även att infekterad och skadad hud fjällas av samt stimulerar till en bra läkningsprocess.

Hur kan fotsvamp undvikas?

Svampen trivs i fuktiga och varma miljöer. Det finns flera saker du kan göra för att undvika att bli drabbad. Tvätta fötterna varje dag och torka noga, även mellan tårna, byt strumpor varje dag, använd helst strumpor som inte är så täta, undvik täta skor och gummistövlar, använd badtofflor i simhallar och omklädningsrum och tvätta dina strumpor i minst 60 grader.