Hoppa till innehåll
fotvårtor

Fotvårtor

De flesta människor kommer att ha vårtor någon gång i livet. De är i allmänhet ofarliga och tenderar att försvinna på egen hand så småningom, men det kan ta månader eller år. Vårtor är mer envisa hos vuxna, men försvinner även där till slut.

Vad är vårtor?

Vårtor är den vanligaste typen av hudinfektion och orsakas av humant papillomvirus. Vårtor är små utväxter som kan uppstå på både händer och fötter. De ser ut som en fast blåsa eller en liten blomkålsliknande utväxt och har en grov struktur. Vårtor är ofta hudfärgade och känns sträva, men de kan också vara mörkt bruna eller grå-svarta. Ofta kan du se en liten svart prick i mitten. Fotvårtor är en typ av vårta som drabbar fötternas undersida.

Varför får man fotvårtor?

Det finns mer än 100 olika virus som kan orsaka vårtor. Vårtor har en hög smittorisk och viruset som orsakar vårtor kan överföras genom direktkontakt hud mot hud, såväl som indirekt kontakt via föremål som har varit i kontakt med en smittad person. Det kan vara en handduk, rakhyvel, våta golv i badrum eller publika platser där man ofta går barfota.

Viruset som orsakar vårtor kan spridas till andra delar av kroppen när vårtan skadas av exempelvis rakning. Det måste finnas en öppning i huden där viruset tränger in, som exempelvis sprickor och sår.

Huruvida man får vårtor eller inte beror på immunsystemet. En del människor utvecklar vårtor när de kommer i kontakt med viruset, andra inte. Viruset trivs i varm, fuktig miljö t ex i badhus och idrottsanläggningar. En person som har skadad eller våt hud har större risk för att bli smittad.

Hur behandlas fotvårtor?

Fotvårtor försvinner ofta av sig själv men det kan ta väldigt långt tid. Det kan vara besvärligt att ha vårtorna under längre perioder men det finns flera olika sätt att behandla vårtorna. De vanligaste sätten att behandla vårtor är kryoterapi (frysning) och medel som innehåller salicylsyra.

Kryoterapi (frysning av vårtan)

Frysning av vårtan, s k kryoterapi, är en vanlig behandling som kan göras på en läkarmottagning eller hemma med hjälp av olika produkter som finns receptfritt på apotek. Frysning av vårtor hemma görs enkelt och smärtfritt med kryo-produkter som innehåller en mycket kall substans.

Behandling hemma tar vanligtvis mindre än en minut och resultat förväntas inom 1-2 veckor.

Salicylsyra

Det finns flera olika krämer, geléer och impregnerade plåster för behandling av vårtor på marknaden. Den aktiva ingrediensen i de flesta är salicylsyra, som verkar genom att förstöra den hudförhårdnad som vårtan består av. Det fungerar genom att ta bort lager av vårtan lite i taget. Förhårdnaden kan sedan skrapas bort. Studier visar att salicylsyra är mer effektivt när det kombineras med frysning.

Laserbehandling

Om du har provat de receptfria medlen för att ta bort vårtor utan att lyckas kan det vara bra att kontakta läkare. Din läkare kan rekommendera att ta bort vårtor med laser. Under laserbehandlingen bränner en intensiv ljusstråle bort den skadade vävnaden. Bevisen för denna metods effektivitet är begränsade, och den kan orsaka smärta och ärrbildning.

Kirurgi

Kirurgi är ett alternativ om hemmabehandlingen och behandlingen på läkarmottagningen har misslyckats. Kirurgi för vårtor är vanligtvis snabb och effektiv. Det finns ingen enskild kirurgisk metod som är mer effektiv än en annan för att ta bort vårtor. I allmänhet börjar läkarna med den kirurgiska metod som är minst benägen att orsaka ärrbildning.

Di- eller triklorättiksyra

Om salicylsyra eller frysning inte fungerar kan din läkare försöka med di- eller triklorättiksyra. Det är en gel för kemisk peeling. Med denna metod rakar läkaren först vårtans yta och applicerar sedan syran på det angripna området. Upprepade behandlingar ungefär en gång i veckan krävs. Biverkningar är sveda och stickningar. Denna metod är inte lämplig för barn under 4 år eller gravida samt ammande kvinnor.

Hur kan fotvårtor förebyggas?

För att förebygga vårtor bör du undvika att gå barfota i simhallar, omklädningsrum eller gemensamma duschar.

Rör inte vårtan i onödan och dela inte strumpor, skor eller handduk med någon annan.